2011. augusztus 19., péntek

ha nyár, akkor napfény, vízpart, szerelem és limonádé :) a klasszikus cukor-citromlé-víz kombó már valószínű unalmassá vált így augusztus végére épp ezért néhány ötletet/receptet osztanék meg veletek.
Az igazán finom limonádé titka, hogy cukor helyett főzött cukorszirupból készül. Egy adag cukorszirup elkészítéséhez főzzünk fel 20 dkg cukrot 1,5 dl vízzel, forrás után pedig hűtsük ki. A szirupot az elmaradhatatlan citrom mellett ízesíthetjük gyümölcsökkel, fűszerekkel, virágokkal. 

a klasszikus gyümölcsös: a kiválasztott gyümölcsöt lereszeljük vagy összeturmixoljuk, és hozzáadjuk 1 citrom reszelt héját. Mindezt összekeverjük a lehűtött cukorsziruppal és 3 citrom kifacsart levével. Az édes, gyümölcsös, citromos masszát végül felöntjük 1 liter szódavízzel. Különösen finom a zöld almás, körtés, málnás, epres, szedres, barackos és sárgadinnyés változat.

az egyik kedvencem: bodzás; a  cukorsziruphoz adjunk hozzá 1-2 dl bodzaszörpöt   majd facsarjuk bele 1-2 darab zöldcitrom levét, és öntsük fel ásványvízzel. Erőteljesebb bodzaíz eléréséhez áztassunk a limonádéba egy éjszakán át 4-5 fej bodzavirágot, majd másnap szűrjük le. Friss mentalevelekkel kínáljuk.

érdekes : vaníliás: az egészségesebb és természetesebb ízű vaníliás limonádéhoz Bourbon-vaníliával forraljuk fel a cukorszirupot, majd 3-4 citrom levét hozzáadva öntsük fel vízzel. Ha kevesebb időnk van, 1 zacskó vaníliás cukorral vagy 1 kávéskanálnyi vaníliaaromával helyettesítsük a Bourbon-vaníliát. Az elkészült limonádéba is beledobhatunk pár vaníliarudat. 

csípős, fűszeres : a cukorszirupba főzés közben vagy újraforralás során tegyünk negyed teáskanál őrölt gyömbért, csilit és fahéjat, egy csipet őrölt szegfűszeget és szegfűborsot. A kihűtött fűszeres sziruphoz adjuk hozzá 3 citrom és 1-2 lime kifacsart levét, majd öntsük fel ásványvízzel. A kancsóba darabolt lime-ot és egész fahéjdarabokat is tehetünk. 

egészséges: finomított cukor helyett használjunk fruktózt, mézet, juharszirupot, agávészirupot, nádcukrot vagy xilitet (nyírfacukor) a sziruphoz. A legegészségesebb limonádéhoz a citromot és lime-ot is a biopiacon vásároljuk. Az előbb felsorolt fűszerekkel, gyümölcsökkel, virágokkal tovább ízesíthetjük. 

a végére egy saját recept:  előveszek egy másfél literes mentes vizet ( kicsit leszürcsizek belőle, hogy beleférjen a cucc )  teszek bele édesítőszert, pár darab kockacukrot, citromlevet, egy citromot kockákra vágva, éééés jollyjokerként a Piroska szörpik kínálatából választok hozzá valami ízt, leginkább bodzás szörp kerül még bele de nemrég bukkantam egy új ízre: citrusmix. nagyon fini!! jégkocka és menta levél bónuszként jó pajtija lehet még! na és persze az elmaradhatatlan szívószál :) továbbá narancsszeletek, de ez már tényleg nagyon tuti!

kellemes kísérletezést drágák! puszik!





képek és receptek forrása: Google

5 megjegyzés:

  1. szerintem is szupik a limonádék, de én mikor dolgozom mindig utálom készíteni. nekünk itt bisztrólimónk van, bodzsaszörp, citromlé, szőlőszem, citromkarika, menta.

    VálaszTörlés
  2. Sziaaaa! Nem ide vágó téma, de csak itt tudom leírni neked :) Kaptál tőlem egy díjat, amit itt tudsz megnézni: http://littlemissnaive.blogspot.com/2011/08/az-elso-blogos-dijam.html

    VálaszTörlés
  3. Nyami.:D Visszahoztad a nyári hangulatomat.:)
    (Andi)

    VálaszTörlés
  4. Zsannu a bisztrólimó bizony jól hangzik és a neve sem semmi!!

    Dora köszönöm szépen a díjat itt is!

    Andi örülök, hogy nyári hangulatba keveredtél!! nekem sem sikerült eddig nagyon, de így a végére csakcsak összejön :D

    puszi lányok :)

    VálaszTörlés