2011. október 7., péntek


Jártunk a Vezúvnál is; néhány adat így hirtelen: 9kmre helyezkedik el Nápolytól éppen ezért napjaink legveszélyesebb tűzhányójaként tartják számon, mivel közvetlen közelében több mint 3 millióan élnek. utoljára 1944ben tört ki. Ismertségét elsősorban a 79-es kitörésének köszönheti, amelynek eredményeként hamuja és lávája eltemette Pompeji, Herculaneum, Oplontis és Stabiae római településeket.

 busszal mentünk fel ameddig lehetett, onnan olyan 1-1,5 kmes séta után értünk fel a tetejére, ahonnan klassz képeket lehetett készíteni a kráterről, Nápolyról is lehetett volna, de egy kis köd volt és homályba borult a város sajnos.  egy kicsit hűvös is volt és fújt a szél , de pár méter után már ki is melegedtünk a széllel meg megbarátkoztunk, jóféle emelkedők voltak, a bejáratnál mindenkinek botokat osztogattak, hogy könnyebb legyen felfelé bandukolni. úgy egy másfél órát töltöttünk itt majd Pompejibe indultunk tovább. egyébként fura volt egy működő vulkán tetején nézelődni :)

 


  


  

 



Pompeji első megtalálása teljesen véletlenszerű volt. A 16. században a Sarno folyó szabályozási munkálatai során bukkantak fel az első falmaradványok.1748.április 6-án kezdték meg hivatalosan az ásatásokat.  A rövidesen híressé váló lelőhely kiemelt szerephez jutott az újkori európai kultúra fejlődésében. Napjainkban Olaszország egyik kiemelt turisztikai célpontja, a  Világörökség része.

ha a Vezúvnál fura volt járni akkor itt extra fura volt végigsétálni az utcákon!! egyfolytában az járt az eszembe, ez már 2000 éve itt áll!! és én hozzáérhetek és rajta sétálok és látom egyáltalán. szóval elég jó volt! láttam korábban egy filmet is róla, tényleg ilyen volt a város. jó sokat mászkáltunk, kaptunk egy térképet és mivel az olasz és az angol nyelvű tájékoztató füzet elfogyott és német volt már csak így azzal próbáltunk boldogulni, kapásból rosszul állapítottuk meg a jobb és bal oldalt, tehát folyamatosan a másik oldalon voltunk, mint amit hittünk, de azért sokat nézelődtünk, mondjuk a nevét így kicsit érdekesnek találtuk és a hibára csak a végén jöttünk rá, haha, de így is nagyon élveztük az ottlétet! 






 



 











a napot Nápolyban zártuk. hááát kicsit visszazökkentett minket a valóságba, nem hiába mondják, hogy szemetes, tényleg az, nem csak itt-ott eldobott zsebkendőkre gondolok, egész konténerek voltak az utcára szórva. középkategóriás autók mindenhol megkarcolva és behorpadva, rengeteg robogó az utakon. sok sok rendőr és biztonsági ember. szürke épületek. de azért nem annyira rossz, mint így leírva hangzik. itt is jártunk olláálllááá és már ez is tuti! itt  csak egy amulettet vásároltam, semmi egyebet. amit elfelejtettem leírni a Róma postban, hogy ott milyen kincseket vettem, gyors bepótolom, egy raklap hűtőmágnest  hááháá.

 

  


csókpuszi nektek galambocskáim :D

2 megjegyzés:

  1. Jajj, picit irigykedem :) Annyira hangulatosak a fotók, teljesen magukkal ragadtak..

    VálaszTörlés
  2. örülök, hogy tetszenek a fotók!! próbáltam jól elkapni a pillanatokat ahol lehetett, de még sokat kell gyakorolnom. mondjuk ilyen helyekről könnyű jó képet készíteni. :) puszik.

    VálaszTörlés